keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Markkinahumua ja kurpitsakeittoa

Brysselissä vietetään kerran vuodessa autotonta päivää. Silloin on yksityisautoilu kaupungissa päivällä kielletty ja liikkuminen julkisilla on ilmaista. Kadut täyttyvät autojen sijasta pyöristä, potkulaudoista, rullaluistelijoista ja jos jonkinlaisista kulkupeleistä. Varsinkin lapset ovat innoissaan kun pääsevät kaduille pyöräilemään ja luulenpa, että ajatus nähdä kaupunkia muualtakin kuin liikenneruuhkan seasta on myös aikuisten mieleen.

Pikkumies ei ole hiffannut että on autoton päivä
Tänä vuonna päivä sattui olemaan kaunis ja aurinkoinen, mikä ei aina ole ihan itsestäänselvyys Brysselin ilmastossa. En tiedä, oliko liikennevalvonta tällä kertaa löperömpää, mutta autoja näkyi katukuvassa yllättävän paljon ottaen huomioon että oli autoton päivä.

Minä ja mies hyppäsimme metroon ja hurautimme kaupungin toiselle laidalle Anderlechtin markkinoille. Vaikkei Bryssel mitenkään suuren suuri ole, on tämä kaupunginosa jäänyt minulle aika vieraaksi. Se on ihan toisella puolella kaupunkia kuin missä itse asun ja tutuksi se on tullut lähinnä uutisista ja siellä käydystä terroristijahdista viime kuukausina.


Mutta isot markkinat sinne pystytetään joka sunnuntai. Tarjolla on kaikkea mitä maa päällään kantaa; vihanneksia, hedelmiä, lihaa, kalaa, mausteita, vaatteita, kodintarvikkeita, kukkia, eläviä eläimiä ja vaikka mitä muuta. Ympärillä kuuluu puheensorinaa eri kielillä, mutta voisin melkein sanoa että ranska ja flaami taitavat olla vähemmistössä.  
Markkinoilla tuntuu kuin olisi lähtenyt matkoille ja päätynyt Pohjois-Afrikkaan tai Lähi-Itään. Hintatasokin on murto-osa keskikaupungin supermarkettien hinnoista. Meille lähti mukaan iso kassillinen kauden vihanneksia ja hedelmiä. 
Kotona tein päivän saaliista maailman parasta kurpitsakeittoa, jossa maistuu kurpitsan lisäksi chili ja kookos. 



Alkuperäinen ohje löytyy täältä, mutta alla oma versioni, jota olen tuunannut helpommaksi ja määrää vähän pienemmäksi.

Kurpitsakeitto
  • Pieni kurpitsa (n. 0.5 kg), kuori ja poista siemenet, pilko paloiksi
  • Ruokalusikallinen limetin lehtiä (ainakin täällä Belgiassa myydään hienonnettuna purkissa, löytyy aasialaisista kaupoista)
  • 1-2 chiliä riippuen tulisuusasteesta, poista siemenet
  • 2 valkosipulinkynttä 
  • 5 cm pala tuoretta inkivääriä kuorittuna 
  • 1-2 sitruunaruohoa 
  • Nippu tuoretta korianteria 
  • 1 teelusikallinen five-spice maustetta (saatavilla aasialaisista kaupoista)
  • 1 teelusikallinen jeeraa eli juustokuminaa
  • 1 sipuli 
  • Oliiviöljyä
  • 0.5 litraa kana- tai kasvislientä
  • 1 dl basmati- tai jasmiiniriisiä
  • 1 purkki (400 ml) kookosmaitoa
  • Suolaa ja pippuria
  • 1 limetin mehu 

Hienonna limetin lehdet, chili, valkosipuli, inkivääri, sitruunaruoho, korianteri, sipuli ja mausteet tehosekoittimella massaksi ja keitä oliiviöljyssä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia jotta kaikki aromit irtoavat.
Lisää kana- tai kasvisliemi ja kurpitsa. Keitä kunnes kurpitsa pehmenee (15-20 minuuttia). Hienonna tehosekoittimella tasaiseksi soseeksi. Lisää riisi ja kookosmaito. Keitä kunnes riisi on kypsää. 
Lisää halutessasi yhden limetin mehu sekä tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Nauti.

2 kommenttia:

  1. Varmasti hienot markkinat, herättävät matkakuumeen! Tuossa kurpitsakeitossa on mielenkiintoista riisin osuus. Monenlaista kurpitsakeittoa olen tehnyt, mutten ole ikinä tajunnut lisätä siihen riisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ennen, mutta riisin kanssa keitosta saa paljon ruokaisamman. Suosittelen!

      Poista